Separat preparam niste ciuperci (stropite cu zeama de lamaie) inabusite in unt.
Amestecam totul, adaugam 4 oua (albusurile batute spuma), svaiter ras.
Turnam in forma si presaram iarasi branza.
Se coace 30 de minute si se serveste cald.
Umplutura: ciuperci calite cu ceapa rasa, usturoi pisat, patrunjel, piper, sos de rosii, faina.
Se umple pestele, se coase, se pune in tava cu unt, vin rosu si smantana; se coace 45 de minute si se stropeste din cand in cand cu sosul format. Se serveste cu garnitura de orez, legume etc.




Pornim de la reteta clasica pentru oua umplute aperitiv: fierbem ouale, le taiem in jumatati ( eu am folosit feliatorul zimtat pentru cascaval), separam galbenusrile pe care le frecam cu sare, unt, piper, mustar: adaugam ciuperci din conserva sau ciuperci fierte, tocate. Eu am avut o conserva de ghebe in ulei. Punem si patrunjel vere si ornam platoul ( sau si ouale) cu masline, gogosari
Se taie cascavalul si ciupercile cubulete. Intr-un castron inalt de sticla punemalternativ straturi de cascaval, ciuperci si oua rase pe razatoare, cu maioneza intre ele.
Se orneaza cu felii de ou si cu sfecla rosie rasa (cu hrean).
Le preparam din 250 g ciuperci fierte si trecute prin masina de tocat, 150 g unt, 50 g cascaval, o ceapa, putin ulei, zeama de lamiie sau vin, sare, piper, marar si/sau patrunjel verde.
Calim ceapa in 2-3 linguri de ulei, numai 2 minute, apoi adaugam si ciupercile, le fierbem pe foc mic, sa fie patrunse si fara zeama. Potrivim gustul cu zeama de lamaie sau vin, piper si sare. La final adaugam verdeata, cascavalul si untul. Omogenizam si dam la rece. Cu aceasta pasta ungem felii de paine; le ornam cu patrunjel verde si cascaval ras.
Varianta II - ciuperci cuburi:
Folosim ciuperci proaspete, taiate cubulete. Preparam exact ca mai sus.
Servim pe felii mici de paine, pe crackers, pe biscuiti sarati. Ornam cu felii de rosii, ardei sau ridichi de luna.
1 kg ciuperci, 500 g roşii, 200 g ceapă verde, 100 g usturoi verde, o legătură pătrunjel, 150 ml ulei, 150 ml vin alb, sare şi piper.
Total – 2048 calorii.
Mod de preparare:
Ciupercile se taie felii sau, dacă sunt mai micuţe, pot fi lăsate întregi. Se călesc în ulei amestecat cu apă, împreună cu ceapa tocată. După ce sunt aproape fierte, se adaugă roşiile tocate cubuleţe (decojite de pieliţă) şi usturoiul tocat. Spre final, se adaugă vinul şi verdeaţa. Se servesc reci.

Ingrediente:
1 kg conopidă, 500 g ghebe fierte si tocate, 100 g ceapă, 1 ou, 50 g ulei, 50 g suc de roşii, condimente – piper, nucşoară, boia.
Mod de preparare:
Ciupercile tocate şi ceapa tocată se călesc cu puţin ulei şi dacă este nevoie, şi cu apă. Se lasă să se răcească, după care se adaugă oul, sucul de roşii, sarea şi condimentele. Cine doreşte, poate pune şi mărar sau pătrunjel verde. Conopida se fierbe în apă cu sare, apoi se lasă la scurs. Într-un vas de Jena, uns cu puţin ulei şi presărat cu pesmet, se aşează un strat de bucheţele de conopidă, apoi ciupercile, care se acoperă iar cu conopidă. Se poate pune deasupra un ou amestecat cu lapte sau iaurt, dar - atenţie la calorii, să nu depăşească raţia fixată.
Pentru post, renuntam la ou si lapte si turnam deasupra un sos de rosii ingrosat cu putina faina.
Varianta:
amestecam conopida fiarta cu cartofi piure.
Se înăbuşă, în apă cu puţin ulei, ciupercile intregi sau taiate fasii mari si cu ceapa tocată. Se ţin pe foc mic, având grijă să se adauge, din când în când, câte puţină apă caldă. Când sunt aproape fierte, se pune în cratiţă şi varza tocată şi frecată cu sare. Spre final, se pun condimetele şi roşiile tăiate cubuleţe.

Din aluatul de foitaj decupam cercuri; la jumatate dintre ele vom face un orificiu mai mic, astfel ca sa suprapunem cate doua cercuri de aluat si sa obtinem un fel de cosulet. Ungem cu ou si le coacem in cuptorul incalzit dinainte. Cand sunt coapte, le umplem cu amestecul de ciuperci si branza. Le mai dam la cuptor inca 2-3 minute. Preparate in acest fel (adica coapte separat) cosuletele pentru buseuri cresc mai inalte si nici nu se cruzesc, cum se mai intampla atunci cand se coc o data cu umplutura.
Tocam coditele ciupercilor si palariile le punem deoparte.
Curatam vinetele de coaja si le tăiem in cuburi mici, le punem într-o strecurătoare şi le presăram cu 1 lingură de sare. Mai punem deasupra o greutate, un castron sau altceva, si le lasam 15 minute, ca sa se scurga sucul amar. Cand le folosim, le vom stoarce pentru a scapa de cat mai mult suc.
Într-o tigaie punem ulei de măsline, cand se incinge adaugam vânătă cuburi si le calim aproximativ 7 minute, sa fie usor rumenite pe toate laturile. Adăugam coditele de ciuperci, mai calim 3 minute.
Cand s-a mai racorit adaugam nucile, si verdeata, sare şi piper. Cu aceasta compozitie umplem fiecare palarie de ciuperca, apoi o presaram cu brânză rasa. Le asezam in tava, pe foaie de copt si le coacem in cuptorul incins dinainte, timp de 20 de minute.
Sunt minunate!
Călim ușor în ulei puțină ceapă tocată, apoi adăugăm ciupercile tăiate lamele sau mai mărunt. Acoperim cu un capac și le lăsăm să fiarbă domol, în suc propriu. Dacă e nevoie, adăugăm puțină apă, ca să nu se prindă de vas. Dar, în general, ciupercile lasă destul de multă apă și nu mai trebuie adăugată alta.
Când ciupercile sunt destul de pătrunse, le mai lăsăm sa fiarbă la foc mare, fără capac, ca să se evapore zeama.
Adăugăm o mână bună de caș ras și/sau cașcaval și învârtim în compoziție cu lingura de lemn, până se topește brânza. Dacă ne place, punem și mărar tocat.
Potrivm de sare și piper și apoi o repartizăm în farfurii și o mâncăm într-o clipită. Cu mămăliguță, e mai bună.

Mai întâi am pus ciupercile să se coacă pe o tigaie-grătar așezată deasupra aragazului. Am pus ciupercile în tigaia bine încinsă și le-am copt numai pe partea de deasupra a pălăriei, iar în interior am presărat puțină sare.
Între timp am spălat spanacul și l-am rupt fâșii. Ama adăugat ceapă verde și câteva felii de ridichi sau de roșii. Deasupra am pus ciupercuțele și un sos format din ulei de sîmburi de struguri, lamăie și mărar .

O mancare atat de simplu de preparat si atat de rafinata! Este o reteta specific moldoveneasca.
Am curatat ciupercile, le-am spalat si le-am innabusit, la foc mic, cu putin ulei. In alta tigaie am calit o ceapa in ulei amestecat cu apa, apoi am strecurat si am folosit numai zeama. Din acesta zeama, o lingura de faina si un castronel cu smantana se face sosul( mai mult, e mai bine). Se toarna peste ciuperci, se lasa sa mai fiarba impreuna cateva minute, pina se leaga putin.

Se mai adauga putin piper macinat si un pic de patrunjel verde tocat.
Se mananca cu mamaliguta.
Simplu!
Mai greu (dar si mai placut) a fost cu hribii (dar si alte ciuperci, in special painisoare), pe care i-am cules din padure, ieri.




Alte peisaje minunate din natura, de aici, din zona Neamtului, puteti vedea pe alt blog al meu - NATURA MAGICA, trecut in lista mea de bloguri.

Alti hribi, facuti la tigaie:


Am facut drobul in tava lata de la aragaz, ca sa se coaca mai repede. Cu caldura asta, e mai greu ... Acum, vara, este foarte bun rece, ca aperitiv.

Am folosit urmatoarele produse: 1 kg de ciuperci (de orice fel), 2-3 cepe, 6 oua, 2 felii de paine, o ceasca cu lapte, o legatura cu patrunjel, o cescuta cu ulei, 3 linguri de faiana, piper negru, 2 catei de usturoi.
Ceapa se caleste putin cu usturoiul, iar ciupercile se fierb si se scurg. Dupa ce se races, se trec prin masina de tocat. Se adauga felile de paine muiate in lapte, stoarse si sfaramate cu furculita, sare, piper, 5 oua. Se amesteca bine, se adauga faina alba - 2-4 linguri, depinde de consistenta - si patrunjel verde tocat ( mai multisor).
Se intinde int tava de aragaz unsa cu ulei. Oul care a ramas se bate atat cat sa se omogenizeze galbenusul cu albusul si apoi se toarna (se intinde) peste drob, pentru a-i da o fata frunmoasa. Uneori, eu amestec acest ou cu boia de ardei dulce, ca sa fie drobul mai aspectuos. Tot asa, in loc de boia putem pune marar tocat sau susan.

Apa cu sare si untul se pun la fiert. Cind clocotesc, se pune faina toata odata si se amesteca, se lasa sa se raceasca putin si se pun ouale pe rind, amestecind dupa fiecare. Se pun gramajoare in tava si se coc. Nu se deschide cuptorul în primele 10 minute, apoi se dă focul ceva mai mic; la final, le mai lăsăm să se usuce in cuptor, cu uşa deschisă, ca la bezele. În acest fel, nu se vor lăsa.
Umplutura:
1 ceapa rasa, 250 g ciuperci, marar, patrunjel, sare, 1-2 oua
se caleste ceapa tocata marunt şi ciupercile, condimentate. La sfirsit se pun ouale. Se lasa sa se raceasca compozitia si se umplu eclerele.Deasupra radem caşcava

La cererea cititorilor blogului, voi posta mai multe retete de preparare a ciupercilor - feluri de mancare si conserve.
Aceasta reteta populara este foarte gustoasa si consistenta.
Avem nevoie de:
- o farfurie adanca plina varf cu ciuperci mari si carnoase ca champignon, nicoreti, hribi, painisoare;
- 100 g de untura sau slanina (chiar si afumata);
- 250 g branza de oi (cas framantat)
- facultativ - un carnacior afumat.
De la ciuperci folosim palariile mari, spalate si lasate la scurs pe un prosop.
Palariile se umplu cu branza amestecata cu putina untura si ceva afumatura. Se pun intr-o tava sau tigaie de tuci in care am mai adaugat untura si se dau in cuptorul incins.

Se servesc fierbinti, cu mamaliguta.


GHEBE CONSERVATE IN APA CU SARE
Ghebele trebuie curatate de partea intarita a coditelor ( din care cam 3/4 se arunca, pentru ca sunt tari si atoase), de resturi vegetale si de mucilagiul alb de sub unele palarii ( doar cele mai mici au). Se spala in multe ape si se lasa la scurs.
PUNEM LA FIERT APA INTR-O CRATITA INCAPATOARE, IN CARE VOM FIERBE CIUPERCILE TIMP DE 15 MINUTE - LE PUNEM CAND APA CLOCOTESTE.
Scoatem ciupercile cu spumiera, le scurgem si le punem pe o tava, sa se racoreasca.
De retinut:
Daca avem mai multe ciuperci si nu le putem fierbe pe toate o data, vom arunca apa in care am fiert o tura de ciuperci. De fiecare data vom pune ghebele la fiert in apa clocotita, dar curata. Apa in care au fiert o data ciupercile este murdara - caci nu le putem spala una cate una - si baloasa, astfel ca trebuie aruncata.
Apoi le asezam in borcane (umplute cam 80%). Urmeaza sa completam continutul borcanelor cu saramura, pe care o facem astfel:
punem la fiert apa ca sare - o lingura cu varf cu sare la 1 litru de apa - si lasam sa se dizolve sarea.
Cand apa se mai racoreste (sa nu fie clocotita, ci calda), o turnam peste ghebele din borcane si apoi punem capacul sau celofanul.
Mai ramane sa punem borcanele la sterilizat, timp de circa 30 de minute. - vezi detalii la Sterilizarea conservelor.
Conservate in acest fel, ciupercile nu necesita desarare, doar ca nu trebuie sa mai adaugam sare atunci cand le gatim.
Este indicat sa conservam ghebele separat, in functie de marimea lor:
- cele micute de tot sunt foarte bune intregi, pentru a le gati mai tarziu (ghebe cu maioneza, de exemplu);
- pe cele nu prea mari si carnoase, le conserv pentru diverse garnituri, urmand sa fie folosite tot intregi;
- cele mari, le voi toca, la gatit, fiind bune pentru drob, sarmale,etc.
Va las acum, ca am o multime de treaba, dupa cum se poate vedea.

½ kg ciuperci, ulei, otet sau zeamă de lamâie, sare, piper, patrunjel
Ciupercile curatate si fierte se taie in felii, apoi se amesteca cu sosul făcut din ulei, sare, piper, otet; deasupra se presara patrunjel tocat. O servim cu măsline sau putem adauga şi ceapă.
1,5 kg ceapa
3 kg gogosari
circa 500 g suc de rosii
750 ml ulei
250 g masline negre obisnuite
Piper boabe
O capatana mare de usturoi
Sare mare neiodata
Ceapa tocata marunt (la robot) se pune in uleiul incins, amestecand mereu, sa se inmoaie putin: adaugam apoi ghebele fierte si trecute prin masina de tocat cu sita mare . Le lasam sa fiarba domol, vreo 20 de minute. Apoi punem gogosarii copti ( eu am procedat altfel, pentru a fi mai rapid si mai dietetic:gogsarii curatati si taiati bucati i-am inabusit intr-o cratita cu capac, in putin ulei si in sucul propriu , apoi i-am tocat prin masina, cu sita mare). Se pun gogosarii peste ciuperci si o cana de suc de rosii. Se fierbe zacusca pana ce scade ( nu mult, sa fie legumele patrunse), se pun si condimentele si daca mai trebuie, suc de rosii dupa gust. Usturoiul se pune taiat in feliute mici, o data cu maslinele ( inainte de a fi gata, cu vreun sfert de ora).
Zacusca pusa in borcane se sterilizeaza asa cum am aratat aici.

Avem nevoie de :
10 ardei grasi
1 kg de ciuperci
2 cepe
4 linguri cu orez
1ou
1-2 linguri faina
Suc de rosii sau 500 g rosii proaspete
5 linguri ulei
Patrunjel verde
Sare si piper
Tocam ceapa si o punem intr-o tigaie cu ulei sa se caleasca usor, apoi adaugam si ciupercile tocate sau trecute prin masina de tocat cu sita mare. Lasam sa se raceasca putin si apoi adaugam restul ingredientelor, mai putin rosiile, Cu aceasta compozitie umplem ardeii opariti inainte. Ii asezam intr-o cratita incapatoare, adaugam sucul de rosii si ii lasam sa fiarba acoperiti, la cuptor sau pe ochiul mic al aragazului.
Sunt buni cu smantana si cu mamaliguta.

Aceste ciuperci mari si inalte pe care le intalnim deseori prin padure sunt comestibile si foarte gustoase.
Prea putina lume le culege, dar eu le mananc de vreo...............30 de ani...........
Sunt considerate comestibile in toate atlasurile cu ciuperci, dar oamenii le privesc cu oarecare neincredere pentru ca sunt mai mari.
Dar, atentie, nu le recomand decat cunoscatorilor. Aceasta ciuperca nu se confunda cu altele, caci nu are corespodent in randul celor otravitoare, insa fiecare trebuie sa stie ce culege.
Mai usor se pot confunda - pentru cine nu are suficienta experienta - ciuperci mai cunoscute cum ar fi painisoarele, ciuperca de camp, buretii de roua si chiar si ghebele.

Umplutura: 2 gogosari, 2 cepe, o cutie ciuperci, 4 oua, brinza rasa, o cutie smintina
Facem aluatul amestecand bine toate ingredientele si apoi il punem in tava unsa.
Se coace 5-10 min.
Gogosarii, ceapa si ciupercile se toaca sau se taie felii si se pun peste aluat.
Smintina se amesteca cu ouale, apoi cu brinza rasa, sare, piper si se toarna deasupra.
Se pune la cuptor circa 30 de minute.
Se pot face si tarte mai mici.

Aceasta ciuperca de copac (Laetiporus sulphureus) nu prea se mananca la noi; in schimb la americani este foarte apreciata si este numita chicken of the wood.
Bineinteles ca, dupa ce m-am documentat si am vazut ca nu e nici un pericol, am mancat si eu.
Este surprinzator de frageda si totodata ferma pentru o "iasca". Pentru ca am mai gustat candva si binecunoscutii pastravi de fag, care se vand si la piata, dar nu mi s-au parut prea grozavi, fiind destul de tari sau caltosi. Ei bine, aceasta "gainusa de padure" este foarte buna.
Ca sa vad mai intai ce gust are, am taiat-o felii mari si am inabusit-o in ulei, doar cu putina sare si piper. Are gustul ca la un picior de hrib, dar putin de tot acrisor, ca si cum as fi gatit cu un pic de lamaie; la consistenta aduce putin cu galbiorii.
Asa, prajite simplu, am inteles de ce americanii le numesc chicken of the wood: fiind albicioase si rosiatice pe margini, bucatile de ciuperca gatita semanau cu bucatile de piept de pui rumenit.
Dintr-o ciuperca mare, fiarta si data pe masina, Gil a gatit un drob, cu ou, cas, condimente:


In urmatorul video o puteti vedea foarte bine:
Si aici cineva o gateste cum am facut si eu, dar cu unt; sunt sigura ca iese si mai buna:
Inca o reteta (sa nu spuneti ca nu v-am facut pofta):
Spalam ciupercile si le lasam sa stea vreo 30 de minute in apa cu sare; le clatim din nou, le strecuram de apa si le oparim 5 - 10 minute (depinde cat de mari sunt ciupercile)in apa clocotita, le scoatem cu spumiera sau intr-o strecuratoare si le cufundam intr-un lighean cu apa rece. Dupa ce s-au racit le scurgem de apa si le amestecam cu sare grunjoasa in proportie de :
30 g sare la 1 kg ciuperci
sau
300 g sare la 10 kg ciuperci
Se pun in borcane mai mari si deasupra completam cu sare; dupa 2 zile continutul se mai aseaza si scade, deci se mai pot pune alte ciuperci oparite . Lasam sa fie in borcan un strat de lichid (deasupra ciupercilor) nu mai mare de 2-3 cm; ce este in plus se inlatura.
La consum, aceste ciuperci trebuie desarate.
Ingrediente: o ceapa mare tocata, 340 g de orez cu bob lung, supa de legume, şofran, 4 căţei de usturoi, tocati, 175 g mazăre congelata si apoi fiarta, 2 ardeii graşi tocati si 1 ardei iute tocat - dupa gust, 175 g ciupercute din conserva sau fierte, 4 rosii mari proaspete sau conservate, 175 g păstăi fierte, sare şi piper negru proaspăt măcinat, eventual curry.
Se încălzeşte uleiul intr-o tigaie mare sau wok. Se adaugă ceapa tocata si se caleste la foc blând circa 10 minute sau până când devine translucida. Adaugati orezul si fierbeti la foc moderat, amestecand constant, timp de câteva minute. Apoi începeti sa turnati supa şi se fierbe până când scade, apoi se adaugă mazarea, fasolea, ardeiul, ciupercile, şofranul şi usturoiul. Continuaţi sa gătiti timp de 5 minute sau până când orezul e fiert, apoi se amestecă cu restul ingredientelor şi se fierb putin impreuna.

Am avut ciupercuțe micuțe și fragede (sunt fragede când sunt foarte proaspete, cu pălări aalbă și nelipicioasă). Fiind atât de tinere, nu le-am mai fiert înainte de a le găti.
Astfel că am spalat ciupercile, le-am lăsat să se scurgă și apoi le-am presărat cu sare.
Le-am trecut prin făină albă, prin ou bătut - cu sare și piper - și le-am pus să se prăjească în baie de ulei. Bineînțeles, uleiul să fie încins.
După ce se rumenesc pe toate parțile, le scoatem pe prosop de hârtie, le lăsăm puțin să se scurgă și să se răcească puțin, apoi le servim, cu salată, cartofi sau ca aperitiv.


Taiem cateva ciupercute si le calim in unt sau ulei. Le amestecam cu sare, piper, ceapa verde, cateva feliute de ardei.
Preparam ouale ca pentru omleta: 2 oua, un pahar de lapte, sare, piper, si cateva linguri de faina, astfel ca sa iasa ca un aluat de clatite mai grosut.
Turnam intr-o tigaie unsa cu ulei, deasupra punem ciupercile, branza rasa din abundenta si presaram ceapa verde. O coacem in cuptorul incins, dar la foc nu prea mare, ca sa se patrunda un pic.

Ciupercile pentru uscat nu se spala, doar se indeparteaza impuritatile cu o perie si cu un prosop, iar cu un cutit se indeparteaza o parte din tulpina (cea care a stat in pamant sau chiar mai mult, daca tulpina e prea tare).
Ciupercile mici se lasa intregi iar cele mari se taie felii; cu un ac si cu ata de bumbac le insiram pe ata, formand siraguri pe care le lasam afara, la umbra, in loc bine aerisit. Daca ciupercile se vor pune la soare, vor face viermi.
Pentru ca nu avem unde sa le uscam afara, noi preferam uscarea ceva mai rapida, cu ajutorul cuptorului.
Se pun in cuptorul de la aragaz incalzit dinainte, apoi se da focul mic - la circa 50 de grade; daca s-a incins prea mult cuptorul,il mai inchidem si dupa vreo jumatate de ora il aprindem din nou. Se usuca in 4 ore. Usa de la cuptor va fi lasata intredeschisa din cand in cand.
Varianta mai moderna si mai practica este cea cu aparat de deshidratare a fructelor si legumelor; eu nu-l am, asa ca nu stiu cat este de eficient. Daca stie cineva, il rog sa-mi spuna daca merita cumparat un astfel de aparat.


Am avut o varietate de ciuperci culese din padure:painisoare, hribi, glabiori, iutari, ciuperca de padure , palaria sarpelui etc.
Le-am curatat, le-am spalat si dupa ce sau scurs le-am trecut prin ulei si apoi printr-un amestec de malai, sare, piper.
Le-am asezat intr-o tava si le-am pus in cuptorul incins, unde le-am tinut pana cand s-au rumenit putin.
Sunt foarte gustoase. Se pot manca ca garnitura sau cu o salata sau cu sos de usturoi.

