Chitarca (Boletus luridus)

Sunt multe feluri de chitărci, de diferite culori. Depinde unde cresc, lângă brazi, pini, stejari..........Pot fi mai roșii, mai verzi, maro, bej.

Lîngă specii de conifere cresc un fel de chitărci - flammans Boletus, haematinus Boletus,pulcherrimus Boletus.

Acum vă prezint chitarca Boletus luridus, care crește în special lîngă stejari, fag, tei.

Este o ciupercă din familia boletus.

Ciuperca crește pe lângă foioase, cum ar fi stejar, fag si mesteacan, pe soluri calcaroase (albicioase), din iunie până în noiembrie, după ploi. Nu va fi găsite în solurile acide.Este o ciuperca robustă, cu pălărie galben-brună, măslinie, convexă, care poate atinge 20 cm în diametru. Este variabilă în culoare, dar mai frecvent măsliniu-brun, brun, brun roşcat sau gălbui. Suprafaţa catifelată sau lipicioasă, în vreme umedă. Exemplarele imature sunt galben pal, pufoase.

Are pe partea anteriară a pălăriei un strat buretos din tuburi galbene. Când sunt tăiate sau strivite, tuburile şi porii se colorează rapid in albastru-negru, apoi albastru pal.Porii de suprafaţă sunt galbeni sau roşii când sunt foarte mic,; roşu spre portocaliu.

Tulpina este groasă, colorată in gălbui, cu strații roșiatice, goală în interior. In partea de sus este simplă, galbenă.  Are 4-15 cm lungime și până la 3 cm grosime; de multe ori o bază catifelată, gălbui mai sus şi roşcat mai jos, uneori maroniu sau violet- roşu în apropierea bazei. Devine albastru inchis atunci când se taie şi apoi rămâne doar un albastru deschis.

Carnea este gălbuie, cu pete roşii pe pălărie şi pete albastru închis atunci când sunt zdrobite sau rupte. Carnea se colorează în albastru-negru dacă este tăiată sau lovită. Miceliul este galben.


Aici vedeți niște chitărci pe care le-am cules recent și le-am curățat. Le-am indepărtat pielița de deasupra, care fusese maro, pentru că era groasă și se putea detașa. Insă nu la toate chitărcile trebuie îndepărtată acea pieliță. Au fost acestea niște chitărci foarte grase și măricele. 

TOXICITATE

Este comestibilă, după ce s-a gătit complet.

Poate provoca greaţă şi vărsături, daca e consumată crudă sau insuficient gătită sau combinată cu alcool.

SE POATE CONFUNDA CU:

- Hribul țigănesc, Boletus satanas - otrăvitor!, dar acesta este mai mare, are pălăria palidă şi un miros putred.

- erythropus Boletus  - comestibilă - care are o tulpină mai puțin umflată, cu  mici puncte roșii.

Multe ciuperci otrăvitoare sunt mortale. Am depus toate eforturile pentru a asigura exactitatea pe acest site, dar, în final, responsabilitatea pentru a manca ciuperci revine fiecăruia;există oameni care sunt alergici la toate speciile de ciuperci. Asiguraţi-vă că  identificați corect și verificați ciupercile  în detaliu.