Riscovi - Lactarius deliciosus



Lactarius deliciosus, cunoscut ca rascov sau ciuperca de pin, este una dintre cele mai cunoscute ciuperci Lactarius din ordinul Russulales .

Creste în Europa şi America de Nord, langa conifere şi pot fi găsite în plantaţii de pin. O frescă în oraşul Roman Herculaneum ce descrie Lactarius deliciosus este una dintre cele mai vechi piese de artă ce ilustreaza o ciuperca.

Descriere

Lactarius deliciosus are o palarie portocalie, convexă, cu linii portocalii mai întunecate în formă de cercuri concentrice. Palaria este lipicioasa şi vâscoasa atunci când e uda, dar este adesea uscata. Are [ete de culoare verde intens, în momentul manipulării. Atunci când sunt proaspete, ciupercila emana un latex portocaliu-rosu, care nu îşi schimbă culoarea.

Piciorul înalt de 2,0—6,0 cm şi gros de 1,0—2.0 cm, este cilindric, plin şi apoi gol, de aceeaşi culoare cu pălăria, alb în interior.

Multe ciuperci otrăvitoare sunt mortale. Am depus toate eforturile pentru a asigura exactitatea pe acest site, dar, în final, responsabilitatea pentru a manca ciuperci revine fiecăruia;există oameni care sunt alergici la toate speciile de ciuperci. Asiguraţi-vă că  identificați corect și verificați ciupercile  în detaliu.