Ghebe - ciuperci de toamnă - Armillaria mellea


Este pur și simplu o explozie de ghebe în păduri! 

Firesc, voi începe acest site scriind mai întâi despre ghebe - Armillaria mellea - denumire ce a pornit de la culoarea de miere a pălăriei.

Există mai multe feluri de ciuperci armillaria. Ele sunt denumite  ştiinţific Armillaria mellea, chiar dacă în prezent este acceptat faptul că există mai multe specii distincte. Unele soiuri au pălării solzoase şi inele mici, altele sunt aproape lipsite de solzi, dar au inele albe mari.

Aceasta ciupercă  parazit poate face pagube imense pădurilor, unii copaci putrezind. Aceasta este una dintre cele mai periculoși paraziţi de copaci, provocând un putregai alb ce se răspândește rapid și se produce în final moartea; nu există nici un leac, iar ciuperca este responsabilă pentru pierderi mari de lemn, în fiecare an.

PĂLĂRIA

De circa 3-13 cm diametru, convexă la început, devenind aproape plată la maturitate, striata fin, de culoare variind de la galben-maroniu până la brun, mai întunecată în centrul pălăriei; discul este mai inchis, cu păr fin;  
Carnea este de culoare albă şi fermă. Pălăria este iniţial profund convexă, apoi se aplatizează şi adesea crește ondulată, striată. Este vâscoasă la suprafață, mai ales dacă e umedă.


Lamele

La început albe, devenind treptat gălbui şi în curs de dezvoltare în cele din urmă spoturi ruginit la scadenţă. cu pete brune la cele mai bătrâne.

 
TULPINA
DE 5-17 cm lungime, 0.5 - 3.0 cm grosime, se îngustează spre bază în procesul de creşterei, extinsă ca un bulb la bază , fibroase, acoperită la băz de un văl ca bumbacul, formând un inel superior; și brună la bază.de mai jos. 

Sporii 7-9.5 x 5-7 uM, netede, eliptice, nonamyloid.

 
Habitat


Crește de obicei în grupuri mari, dar, uneori și, individual pe lemn sau pe lemn îngropat , pe conifere. Apar imediat după ploile de toamnă, cresc până dă bruma sau înghețul.

Comestibilitatea
Toate speciile Armillaria sunt considerate comestibile
Sunt comestibile şi considerate bune. Cele mai tinere sunt culese pentru masa, iar tulpinile fibroase sunt aruncate. 

Unele persoane suferă de probleme digestive din cauza acestor ciuperci. 

SE POATE CONFUNDA CU:

 Hypholoma fasciculare - otrăvitoare şi cu gust foarte amar, pe care şi-l păstrează şi după preparare; orice mâncare în care ar putea ajunge devine de neconsumat din cauza gustului neplăcut.

2 Responses
  1. buna ziua,

    va rog sa imi comunicati de unde as putea achizitiona o cantitate domestica (cateva kg.) de Armillaria mellea (ghebe), dar sa fiu sigur de calitatea acestora.
    va astept cu un raspuns!

    cu stima,
    Mihai


  2. Maria Says:

    Ce să vă spun? Din pădure, la toamnă.
    Anul trecut nu a plouat și nu s-au făcut. Anul acesta, nu se știe...
    Dacă totuși apar, le culegeți din pădure sau căutați in piață.
    Mai pot fi găsite ghebe , in magazine, dar congelate sau in conserva - cu ulei sau apă.


Multe ciuperci otrăvitoare sunt mortale. Am depus toate eforturile pentru a asigura exactitatea pe acest site, dar, în final, responsabilitatea pentru a manca ciuperci revine fiecăruia;există oameni care sunt alergici la toate speciile de ciuperci. Asiguraţi-vă că  identificați corect și verificați ciupercile  în detaliu.