Maitake - Grifola frondosa


Engleză - Hen de Woods,  Head Ram, Head Ovine 
Latină - Grifola frondosa
- Polyporus frondosus
Chineza - Huey Su Gu

Japoneza - Maitake

Este cunoscută mai mult cu numele său japonez "Maitake", care înseamnă "ciuperca dansatoare".

Grifola frondosa creşte în grupuri, la baza arborilor, mai ales pe stejari .

Ciuperca devine necomestibilă atunci când e bătrână.

În tradiția chineză şi japoneză, acestea sunt considerate ciuperci medicinale care întăresc imunitatea. Ciuperca poate provoca alergii,  în cazuri rare. Maitake este una dintre cele mai apreciate ciuperci din Japonia, celelalte fiind Shiitake, shimeji şi enoki . Ele sunt folosite într-o mare varietate de feluri de mâncare, fiind adesea un ingredient cheie în nabemono.

Descriere

G. frondosa este perena, de multe ori creşte în acelaşi loc mai mulți ani la rând.

În subteran are tubercul, cam de marimea unui cartof , iar corpul ciupercii este un grup format din mai multe lamele de culoarea cenuşiu-brun, deseori curbate sau in forma de lingura, cu marginile ondulate. 

Utilizare medicală

Tuberculii subterani sunt utilizati ca medicament ce consolideaza sistemul imunitar, are capacitatea de a regla tensiunea arterială, glucoza, insulina, colesterol ul trigliceridele, fosfolipidele, şi pot fi utile pentru pierderea în greutate. 

Maitake este bogată în minerale (potasiu , calciu , şi magneziu ),  vitamine ( B 2 , D 2 şi niacină ), fibre si aminoacizi . Un component activ în Maitake pentru consolidarea activitatea sistemului imunitar este o proteină - compus beta-glucan.

Multe ciuperci otrăvitoare sunt mortale. Am depus toate eforturile pentru a asigura exactitatea pe acest site, dar, în final, responsabilitatea pentru a manca ciuperci revine fiecăruia;există oameni care sunt alergici la toate speciile de ciuperci. Asiguraţi-vă că  identificați corect și verificați ciupercile  în detaliu.