Ciupercile - valoare nutritivă

Ciuperci sunt foarte hrănitoare: Ele sunt o sursa buna de vitamina B, mai ales niacina si riboflavina, şi  un considerabil conţinut de proteine. Fiind sărace în calorii (un kilogram proaspete are  aproximativ 250 calorii). În formă uscată, ciupercile au aproape la fel de multe proteine ca și carnea de vită şi o cantitate semnificativă de glucide complexe numite polizaharide.

Sunt bogate in proteine vegetale, zinc, fier, fibre, vitamine si minerale.

Ciuperci Shiitake sunt printre cele mai delicioase si mai hranitoare.

Ciupercile sunt o buna sursa de vitamina B, inclusiv riboflavina, niacina şi acid pantotenic, care  furnizează energie prin descompunerea de proteine, grăsimi şi carbohidraţi

 Vitaminele B joacă, de asemenea, un rol important în funcționarea sistemul nervos.
Acidul pantotenic ajută cu producerea de hormoni şi joacă, de asemenea, un rol important în sistemul nervos.
Riboflavina ajuta la mentinerea sanatoasa a celulelor roşii din sânge.
Niacian promovează pielea sănătoasă şi face că sistemul digestiv şi nervos să funcţioneze corect.
Ciupercile sunt, de asemenea, o sursă de minerale importante:
Seleniul este un mineral care funcţionează ca un antioxidant, pentru a proteja celulele organismului de daune care ar putea duce la boli de inima, anumite tipuri de cancer şi alte boli de îmbătrânire. De asemenea, s-a dovedit a fi importantă pentru sistemul imunitar. Multe alimente de origine animală şi cerealele sunt bune surse de seleniu, dar ciupercile sunt printre cele mai bogate surse de seleniu, produc şi furnizează 8-22 mcg per portie. Aceasta este o veste bună pentru vegetarieni, ale căror surse de seleniu sunt limitate.
Ergothioneine este un antioxidant natural care, de asemenea, poate ajuta la protejarea celulelor organismului. Ciupercile oferă 2.8 - 4.9 mg de ergothioneine per portie.
Cupru ajută celulele roşii din sânge, care transporta oxigenul in tot corpul. Cupru, de asemenea, ajută la menţinerea oaselor sănătoase şi la nervi.
Potasiul este un mineral important și mulţi oameni nu primesc destul; ajuta la menţinerea unui fluid normal şi echilibru mineral, care ajuta la controlul tensiunii arteriale. De asemenea, joacă un rol important în a hrăni nervili şi muşchili, inclusiv inima. Ciupercile au 98-376 mg de potasiu per porție, adică 3-11 la sută din necesarul zilnic.
Beta-glucani, găsiti în numeroase specii de ciuperci, au arătat efecte stimulatoare a imunității, conferă rezistenta impotriva alergiilor si pot participa, de asemenea, în procesele fiziologice legate de metabolismul grăsimilor şi zaharurilor din corpul uman. Beta-glucanii conţinuti în stridii, ciuperci Shiitake sunt considerate a fi cele mai eficiente.

 

Multe ciuperci otrăvitoare sunt mortale. Am depus toate eforturile pentru a asigura exactitatea pe acest site, dar, în final, responsabilitatea pentru a manca ciuperci revine fiecăruia;există oameni care sunt alergici la toate speciile de ciuperci. Asiguraţi-vă că  identificați corect și verificați ciupercile  în detaliu.