Ciuperca Lui Dumnezeu (Agaricus Blazei Murill)

 Este tot o specie de agaricus.

AGARICUS MILENA sau Agaricus Blazei Murill este originara din Brazilia.

In anul 1970, doi cercetatori americani au observat ca intr-o anumita zona a Braziliei, populatia era foarte sanatoasa si longeviva, datorită consumului mare de acest fel de ciuperci.

Cercetările efectuate la Facultatea de Medicina si Farmacie din Tokio si la Departamentul Centrului National de Cancer din Japonia (prof. Dr. Hitoshi Ito si Keishiro Shimura) au avut rezultate de-a reptul incredibile

- VINDECARE COMPLETA A CANCERULUI, IN 94% DIN CAZURI 
- STOPAREA EVOLUTIEI BOLII, LA99% DINTRE PACIENTI 
 
Ciuperca contine polizaharide - Beta Glucan, puternic stimulator al sistemului imunitar, prin activarea macrofagelor, a limfocitelor B, a celulelor ucigase naturale si a celulelor supresoare T. De aceea, este folositin tratamentul cancerului, este antioxidant.Efectul antitumoral este dat de compusi proteici, acid ribonucleic, heteroglucan acid, xiloglucan, lecitina, esteroizi naturali, cunoscuti pentru efectul anticancer, fibre, vitamina B1 si B2 si ergosterol.

Se recomandă în orice boală, pe listă fiind incluse:
- cancer, diabet, hepatita, boli renale, boli cardiovasculare, reumatism, hemiplegie, septicemie.

Unde o găsim

Deși a fost aclimatizată și la noi, deocamdată putem cumpăra suplimente nutritive cu pulbere de ciupercă, tinctură  sau uscată, pentru ceai.

DAR........

o parte din subtanțele ce se găsesc în Ciuperca lui Dumnezeu  se găsesc și în alte soiuri de ciuperci - medicinale sau nu. 

  Dozaj:

• cazuri grave: 15 – 20 gr./zi
• medii: 8 – 10 gr./zi
• preventiv: 4 – 5 gr./zi

Pentru ceai, ciupercile se fierb la foc mic timp de 45 de minute.
 

   

Ciuperci din familia Agaricus

Agaricus este o mare familie de ciuperci care conţine ciuperci comestibile şi ciuperci otrăvitoare, având peste 300 de specii.

 Mai cunoscute sunt ciupercile champignon - ciupercile comune ( Agaricus bisporus ) şi ciupercile de câmp ( Agaricus campestris ).

Ciupercile Agaricus sunt caracterizate printr-o pălărie cărnoasă, albă sau brună.

Genul conţine cele mai consumate şi cunoscute ciuperci, Agaricus bisporus, A. campestris. Printre cele necomestibile este A. xanthodermus, cu pălăria colorată in alb spre galben. .

Exemple:

Agaricus amicosus
Agaricus bernardii 
Agaricus campestris 
Agaricus fuscofibrillosus
Agaricus hondensis
Agaricus macrosporus
Agaricus moelleri
Agaricus placomyces
Agaricus pocillator
Agaricus porphyrocephalus
Agaricus smithii 
Agaricus subrufescens 
Agaricus subrutilescens
Agaricus xanthodermus

Agaricus abruptibulbus

Agaricus haemorrhoidarius
Agaricus arvensis (ciuperca de camp)
Agaricus augustus
Agaricus bisporus (ciuperca de balegar)

Agaricus silvicola (ciuperca de padure)

Agaricus Milena (Ciuperca Minune)

Agaricus Blazei Murill - indicată în cancer și diabet, pentru longevitate

Agaricus xanthodermus

Și la noi cresc ciuperci chinezești

Ce ciuperci mai găsim în supermarket?

Putem găsi ciuperci - multe dintre ele, uscate - dintre cele mai ciudate, denumite in general ciuperci chinezești, și la prețuri piperate.

Puțini știu că unele dintre acest eciuperci cresc și la noi, în pădurile noastre. 

Că pe la noi lumea știe de ghebe și hribi,sau pîinșoare și acestea se vând în piață. Dacă ar veni cineva în piață cu bureți mai ciudați, n-ar cumpăra nimeni.

De exemplu: 

la supermarket am văzut maitache - medicinală, trâmbița piticului - considerată o delicatesă și o raritate, gălbiori uscați. 

Eu am găsit astfel de bureți și la noi - in județul Neamț:

vezi maitache ( din care se fac și suplimente nutritive, pentru tratarea cancerului și creșterea imunității)

vezi trâmbița piticului


După o zi de hoinărit


Bureți de vară:

Iuțari, pâinișoare...

Ciuperci de padure (Agaricus silvaticus) - *** - poze



Trimbita piticului (Craterellus cornucopioides) - *** poze






Muscarita (Amanita Muscaria) *** poze











Frumoase ciupercute, dar foarte otravitoare!

Padurea e plina de ciuperci!


Dar nu sunt comestibili.

Maitachi *** poze




Salamandra


Nu stiu daca-i plac ciupercile.
Imi place tare mult cindvad salamandre in padure.
Numai ca nu trebuie sa le atingem,caci ni se va irita pielea.

Buretele cerbilor – Lycoperdon bovista

Buretele cerbilor (basina calului) – Lycoperdon bovista

Sunt comestibile în stadiu tânăr, când carnea ciupercii este compactă.

Dar trebuie să fii foarte sigur că nu e altă ciupercă. Se poate confunda cu Amanita sau cu alte ciuperci otrăvitoare, în stadiu foarte tânăr, când încă nu a crescut tulpina.

Ghebe ***** poze


Uite ce frumos a crescut un hrib!

Mai multe feluri de ciuperci


Limba boului - cea mare, maro roscat, apoi riscov si o piinisoara deasupra, un buchet de ghebe, maitachi si un hrib.

Iasca galbenă (Laetiporus sulphureus - video, retete

Noi consumăm această ciupercă, de cîțiva ani, și ne place foarte multe. 

Uneori, o tai felii pe care pur și simplu le prăjesc în ulei până le rumenesc puțin și apoi pun sareși piper. Ca aspect, poți păcăli pe oricine spunând că e piept de pui. 

Iată și cum arată în natură:

Iasca galbenă (Laetiporus sulphureus)



Laetiporus este o ciupercă comestibilă găsită în întreaga mult din lume. Unele specii sunt de obicei cunoscute sub denumirea de raft de sulf, pui de pădure, ciuperci pui, găina de pădure (chicken of the wood) deoarece mulţi cred că gust de pui . 

Apar de la sfârşitul primăverii până la începutul toamnei.. Aceasta ciuperca provoacă un putregai brun ce duce la prăbuşirea copac gazdă..

Ciupercile cresc pe copaci și sunt mari,  unele au avut o greutate de peste 45 kg. Cresc pe ranile de pe arbori, mai ales pe stejar, dar sunt, de asemenea, frecvent găsite pe tisa, cires, castan dulce şi salcia. Speciile  Laetiporus produc putregaiului brun pe copacii pe care cresc. 

Au o porțiune umedă, cauciucată, galben sulf, apoi pe corp culoare portocalie, uneori portocaliu strălucitor.Lamelelemai vechi devin palide şi fragiel  aproape ca creta, uşor iute. Unele specii similare includ Laetiporus gilbertsonii (roz fluorescent, mai amorf) şi L. coniferica (de pe brad).

Culoarea este mai vie când sunt imbibate cu apa și atunci sunt destul de greu de gătit.

Corpul ciupercii are 60 cm și peste, de obicei, compus din mai multe pălării individuale, aranjate ca niște rafturi sau ca o rozetă.

Observați culoarea mai albicioasă de pe dosul pălăriilor:

 Porii sunt mici, de 0,3 - 0,8 mm diametru, de culoare galben sulf.

Specii de Laetisporus:

Laetiporus baudonii
Laetiporus Cincinnatus
Laetiporus conifericola
Laetiporus gilbertsonii
Laetiporus huroniensis
Laetiporus miniatus
Laetiporus persicinus
Laetiporus portentosus
Laetiporus sulphureus

Utilizare:

Ciupercile poate fi pregătite în multe moduri în care se pregătește carnea de pui. Acesta poate fi de asemenea folosit ca substitut de pui in dieta vegetariana. În plus, acesta poate fi congelat pentru perioade lungi de timp, ceea ce noi am și făcut.

Sunt bune sote, prajite, în supe, asociate cu smântână, carne de pui sau legume, vin alb. Ele au gust de pui cu lămâie si textura fermă.Ciupercile nu ar trebui să fie consumate crude; au un gust mai bun sotate in unt sau pregătite în sos de smântână, servite pe pâine prăjită sau orez.

În anumite părţi din Germania şi America de Nord , este considerat chiar o delicatesă.

Pentru gătit, se inlătură partea lemnoasă cu care se prinde de copac. Chiar și cele mari sunt fragede.  
Cu toate acestea, un procent mic de oameni pot avea o reactie alergica, apărând  în cazuri rare greaţă, vărsături, ameţeli. Unele toxinele pot fi absorbite de ciuperci din lemn (de exemplu, din eucalipt sau cedru ). Se evită și cele crescute pe conifere. Se vor folosi ciupercile proaspete, tineri şi îprima dată încearcă cu cantităţi mici, pentru a vedea cât de bine le tolerezi.

Pot fi folosite pentru vopsirea lânii sau hârtie şi vor genera o culoare portocaliu, asociat cu amoniac.
Proprietăti medicinale:
Sulphureus Laetiporus are o capacitatea puternică de a inhiba  Staphylococcus aureus, precum şi capacitatea de a inhiba, moderat, creşterea Bacillus subtilis . 

 A fost folosită pentru scopuri medicinale de secole, în special în China, Japonia şi Coreea. Încă nu a fost studiată suficient, dar se știe că e activă împotriva unor boli majore ale timpului nostru .

Laetiporus sulphureus comestibil crește pe:  

Castanea sativa - castan

 Fagus sylvatica - fag

  Quercus - stejari

  Malus domestica - măr

 Prunus avium  - cireș 

Iasca






LISTA ciupercilor comestibile din flora spontană

LISTA ciupercilor comestibile din flora spontană a căror recoltare sau achiziţie şi comercializare sunt permise

Denumirea ştiinţifică - denumirile populare 



1. Boletus edulis - Minătarcă , Hrib cenuşiu 

2. Boletus aereus , Hrib negru , Pitarca , Pitoancă

3. Boletus luteus , Pita , Turta vacii

4. Boletus subtomentosus , Buza caprei

5. Boletus elegans , Untoasa cu inel

6. Boletus luridus , Chitarcă , Pitarcă

7. Boletus badius , Hribul murg

8. Boletus scaber , Chitarcă , Burete de mesteacăn , Burete călugăresc

9. Cantharellus cibarius , Gălbiorul

10. Amanita caesarea , Buretele domnesc , Crăiţa

11. Agaricus campestris , Ciuperca de gunoi , Şampinionul
Pălăria uneori maronie se poate confunda cu Amanita Phalloides - Buretele viperei, care este otrăvitoare

12. Agarius silvatica , Ciuperca de pădure
La ciupercile tinere, pălăria se poate confunda cu pălăria amanitelor otrăvitoare

13. Agaricus arvensis , Ciuperca de camp , Ciuperca oilor

14. Lepiota procera , Pălăria Şarpelui , Buretele Şerpesc , Parasolul

15. Lepiota naucina , Buretele alb al porumbeilor
Ciupercile tinere se pot confunda cu amanitele albe otrăvitoare

16. Russula cyanoxantha , Vineţica porumbeilor

17. Russula aurata , Hulubiţa , Vineţelele

18. Russula vesca , Vineţică

19. Russula alutacea , Painişoară

20. Russula virescens , Vineţica pestriţă

21. Lactarius deliciosus , Raşcovul , Bureţii dulci , Painea pădurii , Raşcovii de brad

22. Lactarius piperatus , Iuţarii , Bureţii iuţi , Buretele lăptos

23. Lactarius volemus , Buretele dulce , Buretele roşu , Raşcovul lăptos

24. Tricholoma georgii , Buretele de mai , Buretele de spin

25. Armillaria mellea , Ghebele , Opinticii

26. Morchella vulgaris , Ciuciuleţii

27. Morchella esculenta , Ciuciulete , Pupi

28. Morchella conica , Zbarciogii

29. Marasmius oreades , Bureţii de rouă , Bureţii de pajişte , Bureciorii

30. Tuber melanosporum , Trufa neagră , Perla neagră

31. Pleurotus ostreatus , Negrişorii , Buretele negru de fag

32. Polyporus squamosus , Păstrăvul de nuc , Păstrăvul de ulm

33. Clavaria botrytis , Bureţii creţi , Creasta cocoşului , Rămurelele

34. Clavaria aurea , Laba ursului , Togmăgiorii

35. Coprinus comatus , Buretele cu perucă , Buretele de cerneală

Vă mărtuirsesc că eu cunosc (și consum) mai multe.

Chitarca (Boletus luridus) - video

Chitarca (Boletus luridus)

Sunt multe feluri de chitărci, de diferite culori. Depinde unde cresc, lângă brazi, pini, stejari..........Pot fi mai roșii, mai verzi, maro, bej.

Lîngă specii de conifere cresc un fel de chitărci - flammans Boletus, haematinus Boletus,pulcherrimus Boletus.

Acum vă prezint chitarca Boletus luridus, care crește în special lîngă stejari, fag, tei.

Este o ciupercă din familia boletus.

Ciuperca crește pe lângă foioase, cum ar fi stejar, fag si mesteacan, pe soluri calcaroase (albicioase), din iunie până în noiembrie, după ploi. Nu va fi găsite în solurile acide.Este o ciuperca robustă, cu pălărie galben-brună, măslinie, convexă, care poate atinge 20 cm în diametru. Este variabilă în culoare, dar mai frecvent măsliniu-brun, brun, brun roşcat sau gălbui. Suprafaţa catifelată sau lipicioasă, în vreme umedă. Exemplarele imature sunt galben pal, pufoase.

Are pe partea anteriară a pălăriei un strat buretos din tuburi galbene. Când sunt tăiate sau strivite, tuburile şi porii se colorează rapid in albastru-negru, apoi albastru pal.Porii de suprafaţă sunt galbeni sau roşii când sunt foarte mic,; roşu spre portocaliu.

Tulpina este groasă, colorată in gălbui, cu strații roșiatice, goală în interior. In partea de sus este simplă, galbenă.  Are 4-15 cm lungime și până la 3 cm grosime; de multe ori o bază catifelată, gălbui mai sus şi roşcat mai jos, uneori maroniu sau violet- roşu în apropierea bazei. Devine albastru inchis atunci când se taie şi apoi rămâne doar un albastru deschis.

Carnea este gălbuie, cu pete roşii pe pălărie şi pete albastru închis atunci când sunt zdrobite sau rupte. Carnea se colorează în albastru-negru dacă este tăiată sau lovită. Miceliul este galben.


Aici vedeți niște chitărci pe care le-am cules recent și le-am curățat. Le-am indepărtat pielița de deasupra, care fusese maro, pentru că era groasă și se putea detașa. Insă nu la toate chitărcile trebuie îndepărtată acea pieliță. Au fost acestea niște chitărci foarte grase și măricele. 

TOXICITATE

Este comestibilă, după ce s-a gătit complet.

Poate provoca greaţă şi vărsături, daca e consumată crudă sau insuficient gătită sau combinată cu alcool.

SE POATE CONFUNDA CU:

- Hribul țigănesc, Boletus satanas - otrăvitor!, dar acesta este mai mare, are pălăria palidă şi un miros putred.

- erythropus Boletus  - comestibilă - care are o tulpină mai puțin umflată, cu  mici puncte roșii.

Hribi din toamna asta


Ciuperci otravitoare - *** - poze

Limba boului - Fistulina hepatica - *** - poze












Multe ciuperci otrăvitoare sunt mortale. Am depus toate eforturile pentru a asigura exactitatea pe acest site, dar, în final, responsabilitatea pentru a manca ciuperci revine fiecăruia;există oameni care sunt alergici la toate speciile de ciuperci. Asiguraţi-vă că  identificați corect și verificați ciupercile  în detaliu.