Ciupercile comestibile, otrăvitoare, medicinale

 Cunoscute sub numele de carnea lumii vegetale, ciuperci comestibile sunt utilizate pe scară largă în găti , în multe bucatarii (în special în chineză, coreeană, europeană şi japoneză ). 

Cele mai multe ciuperci care se consumă sunt cultivate în ferme de ciuperci. Cele mai populare dintre acestea sunt ciupercile chappignon, Agaricus bisporus. Alte specii cultivate acum dnclud Shiitake, Maitake şi enoki. 
Consumul de ciuperci din sălbăticie este riscant şi nu ar trebui să fie efectuat de indivizi care nu cunosc ciupercile, cu excepţia cazului în care indivizii se limitează la un număr relativ mic de specii comestibile, care sunt distincte, vizual. A. bisporus conţine substanţe cancerigene numit hidrazine, dar acestea sunt distruse de căldură, când le gătiţi.  

În special la ciupercile fără lamele, separarea celor comestibile de speciile otrăvitoare necesita atentie meticuloasa la detalii, căci nu există nici o trăsătură unică prin care toate ciupercile toxice să poată fi identificate și nici una prin care toate ciupercile comestibile pot fi identificate. În plus, chiar şi ciupercile comestibile pot produce o reacție alergică, la persoanele sensibile.

China este cel mai mare producător de ciuperci comestibile. Ţara produce aproximativ jumatate din ciupercile cultivate; circa 2.7 kg de ciuperci se consumă, de persoană, pe an, de peste un miliard de oameni.

 Multe specii de ciuperci produc metaboliţi secundari, care pot fi toxici și afecteaza creierul. Deşi există doar un număr mic de specii mortale, multe altele pot provoca simptome neplăcute. În plus, datorită capacităţii de ciuperci de a absorbi metale grele, există ciuperci radioactive ce continuă să fie studiate. 

Ciupercile care au proprietăţi psihoactive au jucat mult timp un rol în diferite tradiţii, în toate culturile din intreaga lume. Acestea au fost folosite în ritualuri, la vindecarea mentală şi fizică şi pentru a facilita viziunile mistice. O astfel de ritual este Velada. Psilocibina posedă proprietăţi psihedelice. Cunoscute sub numele de "ciuperci magice" sau "Shrooms", ele se vând  în magazine în multe părţi ale lumii, sau de pe piaţa neagră. Dar Psilocibina ajută  oamenii care suferă de tulburări psihice, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsiv,  migrenle .

 Amanita muscaria este, de asemenea psihoactivă. Elementele constitutive sunt acidul ibotenic şi muscimol 

Ciupercile medicinale sunt utilizate ca tratamente posibile pentru boli. Anumite materiale din ciuperci, inclusiv polizaharide, glicoproteine şi proteoglicani , moduleaza sistemul imunitar răspunsurilor şi inhibă tumorii creştere. Unele ciuperci medicinale izolate, care au fost identificate, de asemenea, arată cardiovasculare, antivirale, antibacteriene, antiparazitare, anti-inflamatorii, antidiabetice. În prezent, mai multe extracte au utilizare pe scară largă în Japonia, Coreea şi China, ca adjuvanţi unor tratamente radiaţii şi chimioterapie.

 Studiile arată că glucani care conţin extracte de ciuperci schimba în primul rând funcţia înnăscută  imunitară, funcţionând ca modulatori de biorăspuns, și nu prin uciderea directă de bacterii, virusuri sau celulele canceroase. (articol tradus)

Multe ciuperci otrăvitoare sunt mortale. Am depus toate eforturile pentru a asigura exactitatea pe acest site, dar, în final, responsabilitatea pentru a manca ciuperci revine fiecăruia;există oameni care sunt alergici la toate speciile de ciuperci. Asiguraţi-vă că  identificați corect și verificați ciupercile  în detaliu.