Am vazut si eu indragitul film "Julie si Julia", atat de admirat de blogerite. Recunosc ca m-am simtit neinsemnata....eu sunt departe de talentul - in ale gatitului - celor doua doamne, nici nu ma pot compara. Sa ajungi sa transformi un blog de retete intr-o carte inseamna multa originaliate, munca - ati vazut cate retete sofisticate a gatit Julie doar intr-un an - dar si bani. La noi, ca sa gatesti ca in restaurantele frantuzesti sau oricum, ceva de mare clasa, cu produse rare si deosebite, nu-i la indemina oricui.
Asa ca, deocamdata, n-am gatit nimic a la Julia, dar am gasit o reteta pe care am tradus-o si care cred ca ne este si nou accesibila:
Beef Bourguignon
Beef Bourguignon este o retea clasica frantuzeasca de friptura cu carnea taiata in cuburi, gatita indelung in vin rosu si supa si servita cu sote de ciuperci si ceapa arpagic.
Ingrediente:
170 g sunca
2 - 3 linguri ulei de masline
1,8 kg de carne de vita taiata in cuburi cu latura de 5 cm, uscate cu servetele de hartie
Sare si piper proaspat macinat
2 cesti de ceapa tocata - ceasca de 100 ml
1 ceasca de morcov ras
1 sticla de vin rosu demidulce
2 cesti de supa de vita
1 ceasca de rosii decojite si tocate
1 buchet de verdeturi - 8 fire de patrunjel, o frunza de dafin, o ramura de cimbru, 2 cuisoare, 3 catei de usturoi, 2 boabe de enibahar, puse toate intr-un saculet de tifon
Unt framantat: 3 linguri de faina amestecata ca o pasta cu 2 linguri de unt
24 cepe mici - arpagic
supa de pui
unt
2 kg de ciupercute champignon, taiate in sferturi
Mod de preparare:
1 Luam mai intai baconul, il punem in apa fierbinte, il lasam sa clocoteasca si sa fiarba circa 8 minute. Strecuram, il uscam cu servetele de hartie.
2 Intr-o tigaie mare,adanca, sotam baconul oparit, pana ce se rumenste, in putin ulei; il punem deoparte si il vom adauga mai tarziu la carne, folosind grasimea ramasa. Rumenim bucatile de carne in ulei de masline sigrasimea de la bacon, punem sare si piper, apoi dam vasul la cuptor incins, acoperit cu capac sau folie. Taiem baconul in bucati mici si il adaugam in cratita.
3 In tigaie rumenim legumele - ceapa tocata, morcovul - si le adaugam la carne. Turnam in tigaie si vinul i apoi il adaugam in cratita, impreuna cu supa - atat cat sa se acopere totul.
Punem si tomatele si saculetulcu verdeturi. Acoperim si lasam la cea mai mica temperatura posibila, circa 2 ore.
4 Cat timp se face carnea, preparam ceapa, o oparim in apa clocotita, 1 minut. O trecem prin jet de apa rece, pentru a stopa procesul de fierbere. Taiem mustatile, decojim ceapa apoi sotam in 1-2 linguri de unt, pana ce se face brun deschis. Adaugam supa de pui sau apa, cat sa fie cuprinse cepele pana la jumatate. Adaugam o lingura cu zahar, sare si piper. Acoperim si o gatim 25 minute sau pana ce se patrunde. Ceapa va absorbi toata apa. Daca ramine lichid, excesul se indeparteaza imediat.
5 Preparam ciupercile, adica le sotam in unt si ulei de masline.
6 Cand carnea s=a facut, o scoatem din sos. Sosul il strecuram si il fierbem pana ramin 300 ml. Il dam deoparte, adaugam untul framantat, apoi mai fierbem 2 minute, sa devina onctuos.
Punem ceapa si ciupercile, apoi carnea.
Se seveste cu orez, piine sau cartofi natur.
Pare complicat.......dar nu prea greu.
Asa ca, deocamdata, n-am gatit nimic a la Julia, dar am gasit o reteta pe care am tradus-o si care cred ca ne este si nou accesibila:
Beef Bourguignon
Beef Bourguignon este o retea clasica frantuzeasca de friptura cu carnea taiata in cuburi, gatita indelung in vin rosu si supa si servita cu sote de ciuperci si ceapa arpagic.
Ingrediente:
170 g sunca
2 - 3 linguri ulei de masline
1,8 kg de carne de vita taiata in cuburi cu latura de 5 cm, uscate cu servetele de hartie
Sare si piper proaspat macinat
2 cesti de ceapa tocata - ceasca de 100 ml
1 ceasca de morcov ras
1 sticla de vin rosu demidulce
2 cesti de supa de vita
1 ceasca de rosii decojite si tocate
1 buchet de verdeturi - 8 fire de patrunjel, o frunza de dafin, o ramura de cimbru, 2 cuisoare, 3 catei de usturoi, 2 boabe de enibahar, puse toate intr-un saculet de tifon
Unt framantat: 3 linguri de faina amestecata ca o pasta cu 2 linguri de unt
24 cepe mici - arpagic
supa de pui
unt
2 kg de ciupercute champignon, taiate in sferturi
Mod de preparare:
1 Luam mai intai baconul, il punem in apa fierbinte, il lasam sa clocoteasca si sa fiarba circa 8 minute. Strecuram, il uscam cu servetele de hartie.
2 Intr-o tigaie mare,adanca, sotam baconul oparit, pana ce se rumenste, in putin ulei; il punem deoparte si il vom adauga mai tarziu la carne, folosind grasimea ramasa. Rumenim bucatile de carne in ulei de masline sigrasimea de la bacon, punem sare si piper, apoi dam vasul la cuptor incins, acoperit cu capac sau folie. Taiem baconul in bucati mici si il adaugam in cratita.
3 In tigaie rumenim legumele - ceapa tocata, morcovul - si le adaugam la carne. Turnam in tigaie si vinul i apoi il adaugam in cratita, impreuna cu supa - atat cat sa se acopere totul.
Punem si tomatele si saculetulcu verdeturi. Acoperim si lasam la cea mai mica temperatura posibila, circa 2 ore.
4 Cat timp se face carnea, preparam ceapa, o oparim in apa clocotita, 1 minut. O trecem prin jet de apa rece, pentru a stopa procesul de fierbere. Taiem mustatile, decojim ceapa apoi sotam in 1-2 linguri de unt, pana ce se face brun deschis. Adaugam supa de pui sau apa, cat sa fie cuprinse cepele pana la jumatate. Adaugam o lingura cu zahar, sare si piper. Acoperim si o gatim 25 minute sau pana ce se patrunde. Ceapa va absorbi toata apa. Daca ramine lichid, excesul se indeparteaza imediat.
5 Preparam ciupercile, adica le sotam in unt si ulei de masline.
6 Cand carnea s=a facut, o scoatem din sos. Sosul il strecuram si il fierbem pana ramin 300 ml. Il dam deoparte, adaugam untul framantat, apoi mai fierbem 2 minute, sa devina onctuos.
Punem ceapa si ciupercile, apoi carnea.
Se seveste cu orez, piine sau cartofi natur.
Pare complicat.......dar nu prea greu.
Trimiteți un comentariu