Crește toamna şi uneori iarna, mai ales în octombrie şi noiembrie. Creşterea încetează când e ger, dar când sunt temperaturi mai ridicate, ciuperca reîncepe să crească.
Preferă trunchiurile bătrâne de foioase, în special fagul, dar se poate și cultiva. Pălăriile cresc asemenea unor ţigle, pe trunchiurile multor foioase, uneori la mare înălţime şi foarte rar pe conifere
Pălăriile
Cresc etajat, unele peste altele, are formă de ureche, cu marginea răsucită. Are între 5-15 cm, e foarte cărnoasă, la început, convexă și apoi plată.Are culoare cenușie, mai deschisă le exemplarele mai mature, dar bate și înspre maroniu, bej, violet. Lamele sunt albicioase, cu nuanţe crem sau ca fildeşul.Carnea este albă, cu gust şi miros plăcut
Piciorul
Piciorul, de 3-6 cm, este foarte compact şi solid, îngroşat în partea de sus şi subţiat la bază, uneori acoperit de un puf fin, alb. Prinderea de pălărie poate fi laterală.
Calități
E foarte gustoasă și nutritivă, cu excepția celor bătrâne, care devin prea tari.
Este si o ciuperca medicinală, fiind un bun antiinflamator, antiviral, scade tensiunea arteriala, colesterolul, intareste sistemul imunitar si tonific nervii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu