4 octombrie 2010

Pălăria șarpelui (Macrolepiota procera) - *** - poze




















7 comentarii:

  1. Conform atlasului Botanic, editia 1994, editat de Ministerul Învăţăntului(autori: doctor docent conf. univ. Constanţa Moruzi, profesor Lucia Popovici, grafician Ion Toma)ciuperca macrolepiota procera nu se numeşte popular Pălăria Şarpelui. Ciuperca Pălăria Şarpelui are denumirea ştiinţifică Amanita muscaria, aşa cum este prezentată în imaginea nr. 20 de la pag. 63 din atlasul menţionat mai sus. Oare unde o fi corect (ca să nu murim otrăviţi)? Anonimus

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista o ciuperca asemanatoare Chlorophyllum rhacodes.La unele persoane produce indigestie puternica.
    Are piciorul fara pete maro iar carnea se coloreaza in roz la rupere.Asa ca atentie!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chlorophyllum rhacodes este foarte asemanatoare si poate produce indigestii grave!
    Carnea casteia se coloreaza in roz la rupere.
    Mare atentie!

    RăspundețiȘtergere
  4. mda oleaca daca ati fi mai atenti la ceea ce publicatii
    si la ceea ce cititi pe net ar fi perfect
    Palaria sarpelui sau amarita muscaria daca dati o cautare pe google o sa vedeti ciuperca aceea cu palaria rosie si pete albe care e otravitoare nu o recomand la nimeni , ceea ce a aveti voi acolo prezentat este piciorul caprioarei care intradevar este comestibil.
    pt un incepator e usor de confundat cele doua ciuperci intr-un singur caz:
    cand palaria sarpelui este tanara si nu are inca desfacuta palaria iar culoarea nu este ros este un maroniu asemanator piciorului caprioarei .
    insa daca cunosti oleaca ciupercile e usor sa remarci diferentele in primul rand palaria sarpelui in primul stadiu cand e tanara piciorul acestia este mai gros si asemanator unui ”burete”
    iar aceasta piciorul caprioarei are piciorul subtireare inca de cand e tanara si e mai fibros
    se mai poate diferentia printr-un miros unic piciorul caprioarei are un miros aparte si foarte frumos, parfumat, pe cand palaria sarpelui nu pot sa va zic ca nu am fost curios sa vad ce miros are :)) nu intrebati de ce
    la maturitate se diferentiaza usor palaria sarpelui are circa pana in 20 cm su palaria rosie si pete albe isr piciorul caprioarei in functie de contidiile de mediu si pana la 60 de cm chiar mai mult va spun din propria experienta
    alt pont pe care vi-l dau este , desi vedeti piciorul caprioarei la dimensiuni asa de mari puteti sa ii faceti poze sa dati cu batu in ea... dar nu va obositi s a o carati acasa deoarece la dimensiunea aceea impresionanta e batrana si la mancare o sa fie tare plus altele... de preferat sunt cele tinere care au inca palaria inchisa (difereanta o face mirosul parfumat)
    cand mai copiati ceva de pe net ca am mai citit nu va luati dupa toate persoanele sau va repeziti la primul articol documentativa mai bine si schimbati titlul .

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu inteleg de ce toata lumea se revolta asa. Am precizat ca aceasta ciuperca asa se numeste la noi, palaria sarpelui. Ar trebui sa fie cineva debil mintal sa confunde ciuperca din imagine cu aceea roşie şi cu buline albe, care se numeste la fel dar arata absolut diferit. Nu vad cum s/ar putea face o confuzie. Pozele sunt facute de mine si consum aceasta ciuperca de ani de zile. De asemenea, la fel este prezentata in multe atlasuri, cu aceasta denumire.Nu am copiat nimic si stiu exact ce scriu.
    Crezi ca merge cineva prin padure si culege amanita doar pt. ca se numeste la fel cu aceasta?

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am avut rabdare sa citesc tot ce ati scris, dar vad ca la final spuneti ca ma reped sa copii de la toti neavenitii de pe net. Repet, consum aceasta ciuperca de peste 30 de ani, ce vreti mai mult?

    RăspundețiȘtergere
  7. In anumite sate din Bihor, Sinteu de exemplu ca este unde am gustat eu prima data acesta ciuperca tot ca palaria serpe se cunoste. Este deliciosa si foarte mare pe langa amania muscaria (muscarita) si de culori complet diferit.
    La prima vedere este o ciuperca spariatoare dar va racomand se o incercati, pe pasiune se vede la distanta mare din causa marimea carea are.
    felicitari pentru blogul

    RăspundețiȘtergere