7 octombrie 2010

Iasca galbenă (Laetiporus sulphureus)



Laetiporus este o ciupercă comestibilă găsită în întreaga mult din lume. Unele specii sunt de obicei cunoscute sub denumirea de raft de sulf, pui de pădure, ciuperci pui, găina de pădure (chicken of the wood) deoarece mulţi cred că gust de pui . 

Apar de la sfârşitul primăverii până la începutul toamnei.. Aceasta ciuperca provoacă un putregai brun ce duce la prăbuşirea copac gazdă..

Ciupercile cresc pe copaci și sunt mari,  unele au avut o greutate de peste 45 kg. Cresc pe ranile de pe arbori, mai ales pe stejar, dar sunt, de asemenea, frecvent găsite pe tisa, cires, castan dulce şi salcia. Speciile  Laetiporus produc putregaiului brun pe copacii pe care cresc. 

Au o porțiune umedă, cauciucată, galben sulf, apoi pe corp culoare portocalie, uneori portocaliu strălucitor.Lamelelemai vechi devin palide şi fragiel  aproape ca creta, uşor iute. Unele specii similare includ Laetiporus gilbertsonii (roz fluorescent, mai amorf) şi L. coniferica (de pe brad).

Culoarea este mai vie când sunt imbibate cu apa și atunci sunt destul de greu de gătit.

Corpul ciupercii are 60 cm și peste, de obicei, compus din mai multe pălării individuale, aranjate ca niște rafturi sau ca o rozetă.

Observați culoarea mai albicioasă de pe dosul pălăriilor:

 Porii sunt mici, de 0,3 - 0,8 mm diametru, de culoare galben sulf.

Specii de Laetisporus:

Laetiporus baudonii
Laetiporus Cincinnatus
Laetiporus conifericola
Laetiporus gilbertsonii
Laetiporus huroniensis
Laetiporus miniatus
Laetiporus persicinus
Laetiporus portentosus
Laetiporus sulphureus

Utilizare:

Ciupercile poate fi pregătite în multe moduri în care se pregătește carnea de pui. Acesta poate fi de asemenea folosit ca substitut de pui in dieta vegetariana. În plus, acesta poate fi congelat pentru perioade lungi de timp, ceea ce noi am și făcut.

Sunt bune sote, prajite, în supe, asociate cu smântână, carne de pui sau legume, vin alb. Ele au gust de pui cu lămâie si textura fermă.Ciupercile nu ar trebui să fie consumate crude; au un gust mai bun sotate in unt sau pregătite în sos de smântână, servite pe pâine prăjită sau orez.

În anumite părţi din Germania şi America de Nord , este considerat chiar o delicatesă.

Pentru gătit, se inlătură partea lemnoasă cu care se prinde de copac. Chiar și cele mari sunt fragede.  
Cu toate acestea, un procent mic de oameni pot avea o reactie alergica, apărând  în cazuri rare greaţă, vărsături, ameţeli. Unele toxinele pot fi absorbite de ciuperci din lemn (de exemplu, din eucalipt sau cedru ). Se evită și cele crescute pe conifere. Se vor folosi ciupercile proaspete, tineri şi îprima dată încearcă cu cantităţi mici, pentru a vedea cât de bine le tolerezi.

Pot fi folosite pentru vopsirea lânii sau hârtie şi vor genera o culoare portocaliu, asociat cu amoniac.
Proprietăti medicinale:
Sulphureus Laetiporus are o capacitatea puternică de a inhiba  Staphylococcus aureus, precum şi capacitatea de a inhiba, moderat, creşterea Bacillus subtilis . 

 A fost folosită pentru scopuri medicinale de secole, în special în China, Japonia şi Coreea. Încă nu a fost studiată suficient, dar se știe că e activă împotriva unor boli majore ale timpului nostru .

Laetiporus sulphureus comestibil crește pe:  

Castanea sativa - castan

 Fagus sylvatica - fag

  Quercus - stejari

  Malus domestica - măr

 Prunus avium  - cireș 

Un comentariu: